Naaldkunstenares Riet van der Wens_van Spanjen

Mevrouw Riet van der Wens-van Spanjen is oorspronkelijk hoedenmodiste. In dit vak is niet alleen handvaardigheid een vereiste maar ook een gevoel voor kleur en de mogelijkheden materialen optimaal te benutten.
Deze talenten bezit Riet van der Wens in grote mate. In de loop der jaren heeft zij diverse prachtige naaldkunstwerken gemaakt o.a. van de Hamtoren, de broederschaphuisjes uit Vleuten, interieur van een warenhuis met cyclamen en de veilingklok en een rivier met knotwilgen. Heel wat gemeentehuizen, kerken, kantoren en woningen van particulieren zijn opgesierd met schilderijen die van stof zijn gemaakt.
Voor het wandkleed in de kerk had zij de beschikking over de door de tand des tijds en waterschade aangetaste kazuifels, een velum (een soort brede shawl die de priester droeg in de viering van een plechtig lof) en een stola plus een baldakijn. Met de hulp van zes dames heeft zij hier een prachtig wandkleed van gemaakt. Het ontwerp is van Riet zelf. Zij heeft vanaf het begin een eindresultaat voor ogen en tijdens het vervaardigen let zij op de juiste verhoudingen. Omdat het materiaal zo slecht was dat zij vreesde voor het verteren van de stof bracht zij aan de achterkant nieuw materiaal aan met tule om het geheel niet te massief te maken Het wandkleed is op een frame gespannen dat gemaakt is door de constructeur
Ko van Wijk.
Joke Eijzenbach-van Eck.
Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Willibrordkerk heeft naaldkunstenares
Mevr. Riet v.d. Wens met een groep vrijwilligers uit oude, beschadigde kazuifels, koormantels en alben een prachtig wandkleed gemaakt dat nu nog te bewonderen is in de kerk. Dit kleed getuigt weer van de samenwerking van de parochianen.

 

 

 

wandkleed voor Kerkestein
Parochie centrum Vleuten
Riet van der Wens bezig in 1997 met een wandkleed
voor de Bavohof in Harmelen.
Het kleed is 2.50 cm breed en 200 cm hoog.
Het is gemaakt van 3 kazuifels die 50 jaar oud waren.
Riet maakt niet alleen wandkleden maar ook
prachtige poppen
Wandkleed van haar kleinzoon Jules.

Terug naar pagina 4 van de rondleiding