pagina 2

 

interieur_kerk Binnengekomen in de hal gaan we eerst de trap op naar het koor. Van hieruit hebben we een prachtig gezicht op het mooie hoofdaltaar. Dit is niet altijd zo geweest. Leest u maar verder.
Het interieur van de kerk was in de eerste jaren zeer sober. De oorspronkelijke kerk bevatte nog geen banken in de zijbeuken en er was een verplaatsbaar altaar.
De kerk werd verlicht door petroleumlampen. In 1914 ging men over op elektriciteit waar Pastoor Ohl en de kerkmeesters zelf de kosten voor betaalden.
In de loop der jaren is de kerk meer aangekleed en verfraaid door het aankopen van met name beelden en gebrandschilderde ramen.
Onder de parochianen waren mensen die de waarde hiervan inzagen en over de financiële middelen beschikten om een kunstwerk te schenken.
Vanaf 1890 tot 1965 zijn er diverse kunstwerken aan het interieur toegevoegd.
De uitbreidingen aan de altaren van koperen ornamenten werden geleverd door de firma G.B.Brom uit Utrecht.
De meeste gebrandschilderde ramen komen van het atelier van de glazenier Max Weiss De ramen links en in het transept van het hoofdaltaar zijn van H. Geuer.
De oorspronkelijke houten beelden zijn gemaakt door de beeldhouwer F.W. Mengelberg en werden
in 1900 in de kerk geplaatst. In 1972 zijn deze beelden wit geschilderd.
Het beeld van de H. Willibrord is van Leo Jungblut en gemaakt uit zandsteen in 1951.
Orgel
pagina-1orgel Het Vermeulenorgel. In 1962, tijdens het het pastoraat van pastoor Beutener, werd het zangkoor uitgebouwd met een balkon achter in de kerk.
De firma Vermeulen uit Alkmaar kreeg opdracht een nieuw orgel te bouwen dat op 2 december 1962 door de pastoor werd ingewijd. Het orgel werd ingespeeld door de adviseur, Dr. Jan de Bruin, pastoor van Kockengen.
Voor meer informatie over de orgels kunt u
hier klikken.
ceciliaraam Draaien we ons om en kijken we naar boven dan zien we een gebrandschilderd raam dat in 1948 geschonken is door het Ceciliakoor. Cecilia staat op een wolk, met beide handen houdt zij een orgeltje vast. Links en rechts staan twee musicerende engelen. Boven haar zijn lichtstralen, een kroon en een banderol met het opschrift “S.Cecilia”.
Onder haar is een engel gezeten op een banderol met het opschrift “Sanctus”.
We gaan nu weer naar beneden, de kerk binnen en beginnen aan de rechterkant met onze rondleiding.
verder
kbo-lr-home-100-x-25 kbo-lr-verder-100-x-25